gut hastalığı nedir belirtileri nelerdir - Sağlıklı Yaşam

Gönderen Konu: gut hastalığı nedir belirtileri nelerdir  (Okunma sayısı 1455 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Admin

  • Administrator
  • Or General
  • *****
  • İleti: 1296
  • Rep Puan: +20/-1
    • Profili Görüntüle
gut hastalığı nedir belirtileri nelerdir
« : 12 Ekim 2012, 03:36:31 Cum »
Bir tür metabolizma bozukluğu hastalığıdır. Besinlerle fazla alınan proteinin yıkım ara ürünü olan ürik asitin vücutta işlenemeyip, ya da vücuttan atılamayıp özellikle eklemlerde toplanması ile kızarıklık, ağrı ve şişliğe neden olan bir hastalıktır. Genelde şişman ve diğer metabolik hastalığı (şeker hastalığı, tansiyon, yağ yüksekliği gibi) olan kişilerde görülebilir.

Belirtileri:

Hafif bir çarpma, yiyecekler, alkol, psikolojik stres, herhangi bir iltihap gibi durumlarda genellikle geceleri olan eklem ağrıları ile ilk olarak hastalık kendini gösterir. Bu ağrı zamanla artar ve ağrı olan eklem üzerinde şişlik, ısı artışı ve kızarıklık görülür. En çok bulgular el ya da daha çok ayak başparmağında görülür. Ayrıca sıklıkla el ayak bilekleri, dirsek ve dizde de görülebilir.

Bu ağrılara ek olarak kıkırdaklarda, el ayak eklemlerinde ve kulakta, içinde ürikasit kristalleri olan küçük urlar oluşur. Bu kristallerin böbrekte birikmesi ile böbrek taşı oluşabilir. Bu hastalık ilk görüldüğünde kısa sürer ve kendiliğinden geçerek normale döner. Ancak daha sonra aynı şikayetler tekrarlar ve her seferinde daha sık olmaya başlar.

Tedavisi:

Gut hastalığına erken tanı konur ve tedavi uygulanırsa, hastaların birçoğu sağlığına kavuşur. Hastalık bazı durumlarda hızla kötü olarak ilerler ve kalıcı böbrek ve eklem hasarlarına yol açar. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan etkin ilaçların yanısıra, bu hastaların uygulaması gereken diyet kuralları vardır. Bu kurallara uyan birçok hasta normal insanlar gibi yaşamlarını sürdürebilir.


Gut hastalığında beslenme ilkeleri:

Gut hastalığında ne yenir

•   Günde 2-2.5 İt. su içilmeli,

•   Düşük kalorili diyet uygulanmalı,

•   Bol sebze, meyve, süt ve süt ürünleri ve istenildiği kadar tahıl ve tahıl ürünleri yenmeli,

•   Et, balık, günde bir çeşit olmak üzere 60 gr.'a kadar kümes hayvanları yenmeli,

•   Günde 60 gr.'a kadar kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut..) yenmeli,

•   Kahve, çay, karbonatlı içecekler (soda, cola, gazoz), tüm meyve suları içilebilir,

• Rafadan veya katı pişmiş yumurta, günde 3 yemek kaşığı yağ, tüm rafine hububatlar (şehriye, pirinç, erişte..) patates, 200 gr. ıspanak, 50 gr. bezelye, 200 gr. karnıba-har, 50 gr. mantar ve diğer sebzeler istenildiği kadar, sade kuru pasta, kek, muhallebi, tuz, nane, maydanoz, kuruyemişler, patlamış mısır, sirke yenebilen besinlerdir.

•   Alkol, bilhassa şarap içilmemeli, yağlı süt, şekerlemeler, bal, hamur işleri, sakatatlar (beyin, böbrek, karaciğer..), kabuklu deniz ürünleri (karides, midye...) çavdar ekmeği, siyah ekmek, kızarmış yumurta, sosis, sucuk, pastırma, jambon, ördek ve kaz eti, kızarmış patates, cips, maya yenmesi yasak olan yiyeceklerdir.




gut hastalığı nedir vikipedi ve uzmantv
gut hastalığında diyet yenmemesi gerekenler




« Son Düzenleme: 12 Ekim 2012, 07:11:55 Cum Gönderen: admin »


Paylaş facebook